1. Hem
  2. Cyklar
  3. Mountainbike

Mountainbike

MTB FÖR ALLA

Hos TCMcykel.se hittar du ett hett utbud av noga utvalda kvalitetsmodeller från kända varumärken som Specialized, Cannondale, Lapierre, Orbea, Merida och Corratec. Oavsett om du letar efter en instegsmountainbike för Cykelvasan eller en ny trailcykel till cykelparken så kommer du att hitta det du söker i vårt sortiment.


Se alla cyklar
Filter
Sortera på:
848 produkter
Du har sett 1 - 60 av 848 produkter

Köp din mountainbike online på TCMcykel.se

I vårt utbud av mountainbikes hittar du allt från billiga mountainbikes för ungdomar till tävlingscyklar för elitcyklister. Mountainbike är vår absolut mest sålda cykelkategori, och det är kanske inte så konstigt med tanke på mountainbikens breda användningsområde. Denna cykelkategori passar nämligen bra oavsett om du vill ha en cykel för rekreation ute på grusvägarna, cykla på stigarna runt ditt lantställe eller helt enkelt vill göra en så bra tid som möjligt på Cykelvasan.

Vilken mountainbike ska jag välja?

Det finns massor av olika mountainbikes på marknaden. I huvudsak finns det två huvudkategorier - heldämpade cyklar med fjädring både fram och bak och så kallade hardtails med endast framdämpare. Därefter finns det olika kategoriseringar på cyklar beroende på hur tuff terräng dem ska användas i. Cross Country-cyklar passar utmärkt till blandad skogscykling och grusväg, trailcyklar gör sig bäst på skogsstigar, endurocyklar passar bäst för tuffare skogscykling och bikeparks, och downhillcyklar lämpar sig bäst för just downhill. Moderna ramar är oftast tillverkade antingen i kolfiber eller i aluminium där kolfiberramar generellt är finare men kostar mer pengar. Sen kan det vara stor skillnad mellan olika komponenter. Till komponenter räknas växlar, bromsar, fjädring med mer där skillnaden märks i saker som precision i växlar, följsamhet och justeringsmöjligheter i fjädring och vikt skiljer sig.

Ska jag välja en heldämpad mountainbike eller en hardtail?

Mountainbikes delas ofta in i två kategorier: Heldämpad MTB och Hardtail MTB. En hardtail lämpar sig väldigt bra som instegscykel för dig som är ny på mountainbike eller för dig som mestadels kör i fin terräng och vill ha en lätt och snabb cykel. En heldämpad cykel har som namnet antyder en dämpad framgaffel, samt en bakdämpare. Dessa cyklar hittar du främst inom kategorin Cross Country-cyklar men även en del i Trail MTB-kategorin. En heldämpad moutainbike är (av förklarliga skäl) oftast lite dyrare än en hardtail om man jämför cyklar med likvärdig standard på komponenterna. Denna cykel passar om du vill kunna köra i lite tuffare terräng, eller om du bara är ute efter hög komfortfaktor.

Luftgaffel eller mekanisk framgaffel?

Det finns framförallt två olika typer av framgafflar. Dels den mekaniska gaffeln som är utrustad med en fjäder inne i gaffelbenet. Dels den luftdämpade som pumpas upp till önskat lufttryck med en gaffelpump. Fördelen med en luftgaffel är generellt att den har mer justeringsmöjligheter eftersom den kan pumpas till rätt hårdhet beroende på hur mycket du väger, medan enklare framgafflar med fjäder i många fall knappt har några justeringsmöjligheter. Luftgaffeln är i många fall även lite lättare och ger en följsammare känsla när cykeln rullar i ojämn terräng. För dig som vill börja cykla lite mer seriöst i skogen så rekommenderar vi definitivt en luftgaffel. Men till ditt barn som endast cyklar till och från kompisar eller om du söker en vardagscykel så gör självklart den mekaniska gaffeln jobbet utmärkt!

Mekaniska eller hydrauliska skivbromsar?

Alla seriösa tillverkare av mountainbikes sätter idag skivbromsar på sina cyklar. Det finns två olika typer av skivbromsar: mekaniska- och hydrauliska skivbromsar. Mekaniska har en vajer som går från styret ner till bromsen medan hydrauliska har olja. Dem hydrauliska kostar i många fall lite mer pengar men kräver mindre kraft för att bromsa med, ger en finare känsla och mindre underhåll eftersom det inte finns någon vajer som kan sträcka sig eller börja kärva. Om du vill använda cykeln som ett träningsredskap behöver du ha den hydrauliska, men för vardagsbruk fungerar den mekaniska bra.

Hur många växlar ska jag ha på cykeln?

För några år sedan var det vanligt med ända uppemot 30 växlar på mountainbikes. Med tiden har detta utvecklas och idag är 12 växlar det absolut vanligaste även på dyra cyklar. Förut var det vanligt med växlar både fram och bak, det vill säga en framväxel och en bakväxel och det fanns då ett växelreglage på vardera sida om styret. Idag är det absolut vanligaste att man har alla växlar på de bakre dreven vid hjulet, och endast ett växelreglage på höger sida om styret där man kommer åt alla växlar. Att man endast har växlar bak och bara ett drev fram brukar kallas för "singelklinga". Fördelarna med singelklinga är att det ger lägre vikt, mindre som kan strula och mindre man behöver hålla reda på. Det du bör hålla ögonen öppna för när du letar efter en ny mountainbike är nivån på framförallt bakväxeln. En bra växelnivå för den seriöse mountainbikecyklisten är Shimano Deore och uppåt för Shimano, eller Sram NX/GX och uppåt för Sram. Med finare växlar blir känslan och precisionen bättre, hållbarheten bättre och vikten lägre.

Vilken tum ska jag välja på mountainbike?

Vanligaste hjulstorleken på mountainbikes är idag 29 tum, följt av 27,5 tum. För några år sedan var 26 tum den vanligaste hjulstorleken, men denna storlek har i princip försvunnit. Anledningen att utvecklingen gått mot större hjul är att större hjul rullar lättare. Skillnaden är som många tror inte störst efter vägen, utan det är i skogen där underlaget är ojämnt som den största skillnaden märks. Detta eftersom större hjul lättare rullar över ojämnheter och ger bättre flyt. Till barn och ungdomar eller om du har lite kortare kroppslängd så kan dock 29 tum bli lite klumpigt, och det kan då vara bättre att gå på 27,5 tum där det finns modeller som passar en kroppslängd från strax under 140 centimeter.

Hur stor mountainbike ska jag ha?

Det finns förutom storleken på hjulen olika storlekar på ramarna på moderna cyklar. XS brukar vara den minsta och XL den största storleken. Ibland uttrycks storleken även i siffror, exempelvis 44, 49, 54 och så vidare. Hjulstorleken är alltså oftast densamma, men storleken på ramen skiljer sig. Skillnaden mellan ramstorlekarna är framförallt avståndet mellan styret och sadeln. Om du är mitt emellan två storlekar så är den en smaksak om man väljer den större eller den mindre. På en cykel med större ramstorlek kommer du att sitta lite mer framåtlutad, eftersom det blir längre avstånd till styret. En större cykel blir även mer stabil, framförallt i hög fart. En mindre ramstorlek gör cykeln smidigare och lättare att kontrollera, speciellt i låg fart och teknisk terräng. Du sitter även lite mer upprätt på en mindre ramstorlek eftersom det blir kortare avstånd till styret.

Tillagd i varukorgen