Filter
Sortera på:
0 produkter
Visar 1 - 60 av 0 produkter

Vad är pumptrack?

Pumptrack är en bana för cyklar med pucklar och kurvor av varierande storlek. Istället för att trampa så driver man cykeln framåt genom att pumpa mellan pucklarna, därav namnet Pumptrack. Pumptracks kan vara olika långa och av lika material. Vanligast är betong, asfalt, grus, eller komposit. Det byggs idag massvis av pumptracks runt och i både Sverige och världen, och det blir allt vanligare att du finner en Pumptrack på din lokala cykelarena eller i din lokala stad.

Vilken cykel till Pumptrack?

De flesta mountainbikes går bra att använda i Pump Tracks. Den klassiska PumpTrack eller Dirt-cykeln är dock en 26-tumscykel med stel bakända och dämpad framgaffel. Ramen är smidig och tålig och cykeln har broms bak, både fram och bak eller saknas bromsar helt och hållet. Ofta går det att snurra styret ett eller ett par varv utan att bromsslangen blir för kort för att du ska kunna göra feta tricks. En renodlad PumpTrackcykel har inge växlar, så kallad Single Speed. Det går dock bra att cykla PumpTrack även med vanliga mountainbikes. Att tänka på är dock att dessa generellt är lite längre än en PumpTrack cykel, vilket gör dem lite klumpigare. De är ofta ockå lite känsligare om man ramlar, eftersom växlar och liknande då kan skadas.

PumpTrack Cykel för barn

De flesta mountainbikes för barn går utmärkt att använda i PumpTrack. Detta gller alla storlekar, från springcyklar på 10 till 12 tum och hela vägen upp till 29 tum. Om barnet befinner sig mellan två storlekar passar generellt den mindre storleken bättre om cykeln ska användas i pumptrack, då den blir lättare att hantera. Renodlade PumpTrack cyklar har 26 tums hjul och går normalt att använda från dess att barnet är omkring 135 centimeter.

Kan man köra Mountainbike i Pumptrack?

Det går utmärkt att köra en vanlig mountainbike i Pumptrack! MIndre storlekar på hjulen (26 eller 27,5 tum) brukar vara att föredra, då dessa är smidigare att hantera och passar bättre mellan "pumpsen" i pumptracken. Allra bäst passar cyklar utan växlar och med stel bakände och dämpad framgaffel, så kallade Dirtcyklar.

Tävla i pumptrack?

Det blir allt vanligare med svenska tävlingar i Pumptrack. Tävlingen utföras antingen på tid, där snabbast tid på banan vinner. Alternativt så körs den i form av heat, där vinnaren går vidare till nästa heat och det hela avgörs sedan med en final. 2021 hölls de första svenska mästerskapet någonsin i Järvsö, av Järvsö Bergscykelklubb. 70 Cyklister deltog och tävlingen vanns av Alma Wiggberg och Tim Gille.
Tillagd i varukorgen