Styrstam

Vad är en styrstam?

Styrstammen är den del som sitter mellan cykelns framgaffel och cykelns styret. Denna del kan ha olika mått och olika längd, men är i de flesta fall enkel att byta.

Vilken styrstam passar min cykel?

Att byta styrstam (eller styrtapp som det också kallas) är en av de vanligaste modifieringarna man gör på sin cykel som både är enkelt, billigt och kan göra stor skillnad. Vanligtvis byter man styrstammen för att förändra sittställningen på cykeln, antingen för att sitta lite mer upprätt eller lite mer framåtlutad.

Det som är viktigt att tänka på för att styrstammen ska passa är att måtten för styret stämmer och att infästningen till gaffelröret är rätt. Vanligaste måttet på gaffelröret på moderna cyklar är 1 1/8 tum (ca 28,6 mm) och på styret 31,8 millimeter. Det finns dock även styren och styrstammar även i andra mått, så ta gärna ett skjutmått och mät diametern på gaffelröret och diametern på mitten av styret så du är säker på att det blir rätt.

Hur mäter man längden på en styrstam?

Längden på en styrstam anges ofta i millimeter. Man mäter den genom att mäta från centrum till centrum, det vill säga från centrum på styret till centrum på framgaffeln. Det går bra att montera en kortare styrstam om man vill få kortare avstånd till styret och sitta mer upprätt, eller en längre för att sitter mer framåtlutad.

Här hittar du fler produkter i kategorin Styrstam & Tillbehör:

- Distansringar
- Star Nut/Expander
- Top Cap

Filter
Filtrera: Återställ
111 produkter - 0 filter valda
Stäng Återställ Använd
Filtrera (0)

Vilken styrtapp ska jag ha?

Styrstammar finns i olika längder och med olika vinklar. En längre styrstam kommer göra att styret hamnar längre fram och du kommer därmed sitta något mer framåtlutad på cykeln (brukar kallas mer aggressiv sittställning på cykel-språk). En kortare styrstam gör att avståndet mellan sadel och styre blir kortare och du kommer sitta mer upprätt på cykeln, vilket många tycker är mer bekvämt.

En styrstam med mycket vinkel gör att styret hamnar högre upp om styrstammen vinklas uppåt, vilket även det gör sittställningen mer avslappnad (mer upprätt). Vänder man en styrstam med mycket vinkel nedåt istället så blir sittställningen mer aggressiv. Vi har även justerbara styrstammar, där vinkeln kan justeras.

Hur mäter man längden på styrstam?

Längden på en styrstam mäts mellan centrum på hålet för styret och centrum på hålet för gaffelröret. Du kan mäta detta genom att använda exempelvis en tumstock, en linjal eller ett måttband.

Hur kort styrstam kan man ha?

Du kan ha nästan hur kort styrstam som helst. Styrstammar kortare än ca 40 millimeter är dock sällsynta, eftersom det är svårt att göra dem kortare utan att styre och gaffelrör tar i varandra.