cykelhjälmar med mips

Mips Hjälm

Här hittar alla våra cykelhjälmar med Mips. Många moderna hjälmar är idag utrustade med Mips, som ger dig ett extra skydd mot hjärnskakningar. Mips är en extra insats i cykelhjälmen som tillåter en viss rotation vid ett slag. Detta gör att nedslagskraften kan minska med upp till 40 procent jämfört med en cykelhjälm utan Mips. Studier från cykelolyckor visar att många smällar mot hjälmen inte kommer vinkelrät mot hjälmen utan snarare i en vinkel. Mipsinsatsen i hjälmen tillåter då skalet att rotera i relation till ditt huvud, detta ger en dämpande effekt och reducerar risken för hjärnskakning avsevärt.


Se alla Cykelhjälm

Filter
Filtrera: Återställ
547 produkter - 0 filter valda
Stäng Återställ Använd
Filtrera (0)

Vad är MIPS?

Multi-Directional Impact Protection System

Om du är på jakt efter ny cykelhjälm har du förmodligen stött på betäckningen MIPS. Vad är det och varför är det viktigt kanske du undrar? Det tänkte vi passa på att svara på här. Den korta förklaringen är att MIPS är en insats i hjälmen som minskar rotationsvåldet vid en krasch eller olycka.MIPS - en svensk innovation


MIPS återfinns hos massor av cykelhjälmar, framförallt hos de stora erkända tillverkarna som Bell, Giro, Poc och Specialized. Det är populärt och efterfrågat hos cyklister över hela världen. Det många kanske inte vet är att det är en svensk innovation! MIPS är för många en självklarhet i valet av cykelhjälm men är man ny inom cykelsporten eller söker en "vanlig" hjälm för vardagscykling så kanske man inte har lika bra koll. Men MIPS är för alla cyklister, vare sig man cyklar lite eller mycket, snabbt och långt eller ledigt och kort. När olyckan är framme kan MIPS vara det som skyddar dig från en allvarlig skada.

Hur fungerar MIPS? Och varför är det viktigt?

MIPS är kort och gott ett rotationsskydd. Det återfinns både i cykelhjälmar och skidhjälmar. Rotationsskydd kanske inte säger dig så mycket egentligen, vilket är fullt förståeligt. Men vi ska göra vårt bästa för att förklara det. Det MIPS står för är Multi-directional Impact Protection System , rakt översatt till svenska betyder det "Flervägs slagskyddssystem". Det är alltså ett system som skyddar mot "flervägsslag". MIPS är en insats i hjälmen som tillåter hjälmen röra på sig och rotera i förhållande till huvudet. Hjälmen betsår av två skikt där en traditionell hjälm utan MIPS är stum. Med MIPS däremot kommer det yttre skiktet av hjälmen kunna "följa med slaget" och röra sig 10-15mm i förhållande till det inre skiktet. Detta gör att kraften som når det inre skiktet och inte minst skallen och hjärnan reduceras kraftigt.

Skyddar inte en hjälm utan MIPS?


Hjälmar som inte har MIPS är såklart inte värdelös, de skyddar även de mot kraftiga slag och tryck. Men när man studerat hur de allra flesta cykelolyckor ser ut och hur de smällar som hjälmen får ta ter sig har man sett att de allra flesta slag träffar hjälmen i en sned vinkel vilket skapar det som vi tidigare kallde för "flervägsslag". Kraften kommer sällan i en rät vinkel, med ett rakt tryck på hjälm och skalle. Istället skapas en rotation i hjälm och skalle. Rotation som dessutom visat sig vara väldigt farlig och som kan orsaka allvarliga skador. En hjälm utan MIPS skyddar, men inte mot det farliga rotationsvåldet som också är väldigt vanligt förekommande.Varför är det viktigt med MIPS?


Rotationsvåldet (eller flervägsslag som vi kallade det för tidigare) är det som kan skapa de mest allvarliga hjärnskadorna och studier visar att MIPS reducerar kraften avsevärt och minskar risken för en allvarlig hjärnskada. Det talar sitt tydliga språk att det kan vara värt att lägga någon extra hundralapp på cykelhjälmen för att få en hjälm som skyddar ännu bättre. Cykling är fantastiskt roligt, men alla som vid något tillfälle varit med om en olycka, stor eller liten, vet hur otroligt farlig sporten också är och hur obehagligt det kan bli när olyckan är framme. Om det är något i utrustningen man bör lägga pengar på, vårda och byta ut med jämna mellanrum, så är det cykelhjälmen. Vårt tips, välj en cykelhjälm med MIPS!