1. Hem
  2. Cyklar
  3. Standardcyklar
  4. Damcykel

Damcykel

Köp en klassisk Damcykel med hemleverans

Här hittar du vårt utbud av standardcyklar för damer. Vi har även damcyklar inom andra cykeltyp, exempelvis hybrider dam, mountainbike dam och landsvägscykel dam.

En klassisk så kallad damcykel är antagligen den mest bekväma cykeltypen på marknaden. Sadeln är bred och skön, den är lätt att kliva av och på tack vare den låga ramen, och du sitter upprätt och avslappnat då styret är högt.


Se alla standardcyklar
Filter
Sortera på:
53 produkter
Du har sett 1 - 53 av 53 produkter

Damcykel för alla behov

Dam- och herrcyklar, en kategorisering med (lite för många) år på nacken

När man pratar om damcyklar menar de flesta en cykel med låg ram, ofta med korg och pakethållare. En mer korrekt benämning för "damcyklar" är cyklar med "lågt insteg" eller "step-ram". Cykelmodellen är väldigt lämplig och populär bland många. En damcykel fungerar med andra ord lika bra för kvinnor som för män.

Damcykel eller Herrcykel, vad är egentligen skillnaden?

Utöver dessa klassiska "dam"- och "herr"modeller finns också damspecifika sportcyklar, alltså mountainbikes, landsvägscyklar och hybrider som, enligt leverantörerna, är särskilt utformade för kvinnor. Även detta är delvis på väg bort men i dessa segment fyller kategorisering ofta ett större syfte. För dig som har en kort kroppslängd och är litet byggd kan en damspecifik cykel öka komforten och passa bättre. En damcykel brukar i regel gå längre ner i storlek än herrmodellerna, detta beror på att de kvinnor är kortare än genomsnittsmannen. På många damspecifika cyklar är dessutom kontaktpunkterna anpassade, vilket betyder att handtagen är tunnare, sadeln något bredare och ibland är även vevarmarna kortare. Störst fördel av att använda en damcykel har du som är kortare än ca 164cm. Om du är längre än så kan du likaväl gå på en herrcykel som en damcykel. Det viktigaste i valet av cykel är komforten och att cykeln fyller de behov och krav man har på cykelns funktioner, utseende och andra egenskaper.

Cyklar med lågt insteg (även kallat Step Through-ram) kan vara ett praktiskt alternativ för dig som vill kunna kliva på och av cykeln lättare, vilket kan vara praktiskt om du exempelvis har en barnstol på cykeln eller bär kjol eller klänning när du cyklar. Det kan också vara praktiskt om man har problem med rygg eller stelhet och därför har svårt att ta sig upp på en cykel med högt överrör. Marknaden har historiskt kategoriserat dessa cyklar som damcyklar, men självklart är det en cykel för såväl kvinnor som män.

Tillagd i varukorgen