1. Hem
  2. Cyklar
  3. Barncykel

Barncykel

Att få sin första barncykel är förknippat med stor glädje. Glädje för att man blivit stor, för att man kan själv, stolthet för att man kan ta sig framåt för egen maskin. En barn- eller ungdomscykel får inte gå sönder, inte väga för mycket och inte hålla för låg kvalitet, vi kan inte kompromissa med våra barns säkerhet. Därför har vi barn- och ungdomscyklar i alla prisklasser med undantag för de allra billigaste, cyklar med väl utvecklad geometri, välbeprövade komponenter och stabil konstruktion.

När vi säger barn- eller ungdomscykel så syftar vi ofta på cyklar som har en hjulstorlek mellan 12" till 24", men visste du också att även cyklar som har 27,5" hjul passar alldeles utmärkt för för barn och ungdomar från 140 cm? Vilken hjulstorlek ett ditt barn ska ha avgörs självklart också av barnets motoriska mognadsnivå, men för att ge dig några riktlinjer på vilken storlek som passar vilka längder så har vi tagit fram tabellen nedan.

Barn upp till 95 cm: 12" Barncykel 12 Tum

Barn mellan 95 cm - 108 cm: 16" Barncykel 16 Tum

Barn mellan 108 cm - 123 cm: 20" Barncykel 20 Tum

Barn mellan 123 cm - 140 cm: 24" Barncykel 24 Tum

Barn/ungdomar från 140 cm och uppåt: 27,5" Cykel 27,5 Tum

Filter
Sortera på:
288 produkter
Du har sett 1 - 60 av 288 produkter

Barncykel från TCM

På TCMcykel.se hittar du ett noga utvalt sortiment av barncyklar som håller hög kvalitet och högsta möjliga säkerhet! Vi säljer barncyklar från Specialized och Corratec, som båda är kvalitetstillverkare av säkra barncyklar.

Vad ska man tänka på vid köp av barncykel?

Det vanligaste misstaget föräldrar gör när dom köper ny barncykel är att köpa en för liten cykel. Moderna barncyklar är tillverkade med relativt små ramar, detta gör att man kan välja en större hjulstorlek än vad som tidigare varit möjligt. Detta är mycket positivt för ditt barn, då större hjul innebär att cykeln rullar bättre och får bättre åkegenskaper. Det näst vanligaste misstaget föräldrar gör att förutsätta att barnet behöver ha fotbroms. På 12"-16"-cyklar kan det absolut vara en bra idé att ha fotbroms, men så fort barnen går upp på 20" så är dom mogna att hantera en cykel med endast handbroms. Det är dessutom betydligt säkrare för barnet att lära sig använda handbroms på ett korrekt sätt i tidig ålder. Risken med att låta sina barn använda fotbroms upp i för hög ålder är att dom inte lär sig använda handbroms, om sedan kedjan hoppar av i en utförsbacke så kan det vara svårt för barnet att reflexmässigt använda handbromsen.

Vilken tum och storlek på barncykel?

Barn under ca 95 cm bör ha en cykel med hjulstorlek 12 tum. Kids mellan ca 95 cm till 110 cm ska ha 16 tum, och 108 cm till 125 cm går på 20 tum. Från ca 123 till 140 cm passar 24 tum, och från 140 och uppåt är det 27,5 Tum som gäller. Detta är generella mått, och det kan skilja sig mellan olika tillverkare.
Tillagd i varukorgen