1. Hem
  2. Cykeltillbehör
  3. Pedaler

Pedaler

TCMcykel.se hittar du ett brett utbud av cykelpedaler, det spelar ingen roll om du letar efter cliplesspedaler eller vanliga plattformspedaler. Clipless är ett pedalsystem som innebär att du klickar fast dina skor i pedalen och därmed får ett effektivare och starkare tramptag.

Det finns många olika typer av cliplesspedaler, och de kan se lite olika ut. En cliplesspedal för mountainbike är i regel lite mindre i storlek, med möjlighet att klicka fast foten på båda sidor av pedalen (vilket gör det enklare att klicka tillbaka dig om du behöver sätta ner foten ibland). Dessa pedaler brukar i folkmun kallas för SPD-pedaler (SPD - som står för Shimano Pedaling Dynamics, är det första och mest populära systemet för cliplesspedaler), idag finns självklart många fler tillverkare av detta pedalsystem, men de flesta bygger på samma grund. 

En cliplesspedal för landsväg har en större anläggningsyta mot din sko samtidigt som den är väldigt lätt och styv, detta system kallas i folkmun SPD-SL. Även här finns det flera olika tillverkare, men principen för pedalens uppbyggnad är den samma. De största tillverkarna av landsvägspedaler idag är Shimano och Look, dessa två system är inte kompatibla med varandra - vilket innebär att en skokloss från Shimano inte passar i en Lookpedal och vice versa.

En kombipedal, eller kombinationspedal, är en pedal som är platt på ena sidan för att användas med vanliga skor - och har infästning för en SPD-kloss på andra sidan för att klicka fast med cykelskor. Detta är ett populärt val för cykelpendlare som också använder cykeln mycket till vardags och ibland cyklar med vanliga skor för komfortens skull. Att använda en kombipedal ute i skogen kan leda till mindre svårigheter då man gör många i- och urklickningar och då måste se till att rätt sida av pedalen pekar uppåt varje gång - då rekommenderar vi att istället kolla på en renodlad SPD-pedal.

Självklart så har vi även klassiska plattformspedaler (även kallat "flats") för dig som föredrar att inte sitta fast!

Filter
Sortera på:
189 produkter
Du har sett 1 - 60 av 189 produkter
Tillagd i varukorgen