1. Hem
  2. Cykeldelar
  3. Cykelhjul
  4. MTB hjul

MTB hjul

På denna sida hittar du ett brett utbud av hjul till mountainbike. Hjulen finns i små storlekar ändå upp till MTB hjul 29 tum. Att byta hjul på din cykel är den uppgraderingen som brukar göra absolut störst skillnad för känslan, eftersom hjulen har så mycket roterande vikt och eftersom de utsätts för så stora påfrestningar.
Filter
1
Sortera på:
22 produkter
Du har sett 1 - 22 av 22 produkter

MTB hjul 29 tum

Den vanligaste storleken på MTB hjul är just nu 29 tum. Fördelen med 29 tums hjul är att de rullar bättre än mindre hjul, eftersom omkretsen blir större och de därför rullar över saker enklare. Det finns även större utbud på däck, fälgskydd och liknande till 29 tum. Nackdelen å andra sidan med stora hjul är att de blir lite tyngre, samt att de blir trögare att dra igång eftersom underlaget hamnar längre ifrån centrum på fälgen. Så snart du har fått upp farten överväger dock fördelarna nackdelarna.

Olika typer av MTB hjul

Det finns många olika typer av MTB hjul på marknaden, och det är viktigt att du väljer rätt. De vanligaste varianterna är hjul för cross country (XC), hjul för trail/enduro, samt hjul för downhill. Den vanligaste infästningen på MTB hjul är boost, vilket betyder 12x148mm bak och 15x110mm fram.

Cross country hjul är den lättaste typen av MTB hjul. Dessa finns både i kolfiber och i aluminium, och är gjorde för att sitta på cyklar som ska rulla snabbt både uppför och nedför. Om du exempelvis söker hjul för att åka Cykelvasan så är detta den typ av hjul som passar dig bäst. Tänk på att du behöver ha rätt navinfästning för att hjulen ska passa, då det på enklare hjul ofta är så kallad QR infästning, vilket blir mindre och mindre vanligt på nya lite finare cyklar. Nuförtiden är genomgående axel (s.k. Thru Axle) den vanligaste infästningen.

Hjul för trail, enduro och All Mountain är tåligare än hjul anpassade för cross country. Det gör att dom passar dig som kör hårt, som hoppar mycket eller som kör mycket på rötter och stenar. Om du har en cykel med fjädringsväg mellan 130 till 170 centimeter är det denna typ av hjul du bör köpa.

Den tåligaste typen av MTB hjul är downhillhjul. Dessa är som namnet antyder gjorda för nedförscykling, och tål riktigt hård användning. Om cu cyklar downhill i Åre, Järvsö, Sälen eller liknande är det sådana hjul du behöver för att dem ska hålla i längden. Du kan även köra med enduro eller trailhjul i downhillparken, men tyvärr så brukar dem inte hålla lika länge som ett par renodlade downhillhjul.

Köp hjul till din mountainbike från TCMcykel.se

Vi strävar alltid efter att du ska bli så nöjd som möjligt med ditt köp från oss, och därför är det av yttersta vikt för oss att du köper rätt hjul. Kontakta oss därför gärna om du har några frågor inför ditt köp av hjul. Vi har sålt hjul sedan mitten på 90-talet och har gott om erfarenhet i kategorin. När du väl har bestämt dig har vi garanti på alla hjul vi säljer, och leveranstiderna är korta. Dessutom försöker vi alltid erbjuda marknadens bästa priser — allt för att du ska bli nöjd!

Tillagd i varukorgen