1. Hem
  2. Cykeldelar
  3. Cykelhjul
  4. Racer hjul

Racer hjul

Här hittar du hela vårt utbud av hjul till racer och landsvägscykel. Alla våra hjul kommer från tillverkare med hög kvalité och levereras med garanti så att du ska känna dig trygg med ditt köp.
Filter
1
Sortera på:
25 produkter
Du har sett 1 - 25 av 25 produkter

Köpråd för att uppgradera racer hjul

Det finns massor av cykelhjul till racer på marknaden av varierande kvalité. Det som är viktigt att tänka på vid köp av cykelhjul till landsvägscyklar är att hjulen ska vara lätta, och att dem ska vara tåliga. Kolfiberhjul (carbon hjul), är ofta lättare än aluminiumhjul, men de är också dyrare. Det finns dock billiga carbonhjul från okända små tillverkare, ofta kinesiska, och dessa kan i många fall vara både tyngre och svagare än motsvarande aluminiumhjul. Välj därför alltid hjul från en tillverkare du känner igen, så du inte köper grisen i säcken.

Generellt så gäller sloganen "du får vad du betalar för" på alla typer av cykelhjul till racer, och om det låter för bra för att vara sant så är det i många fall det. Just hjulen är även den komponent som har absolut störst inverkar på hur snabb en racer känns, så om du är någon komponent du inte ska kompromissa med så är det hjulen. Välj hellre en lite billigare växel, billigare broms eller billigare sadelstolpe istället för att spara pengar på hjulen. Roterande vikt spelar roll, och på en landsvägscykel rullar hjulen både snabbt och många varv.

Carbon hjul racer cykel

Aluminium eller carbon (kolfiber) är den ständiga frågan vi får från kunder som letar efter nya hjul. Svaret är enkelt, köp carbon hjul om du har råd att prioritera det, och aluminiumhjul annars. För det råder ingen tvekan om att med den utveckling som varit på kolfiber senaste åren så är carbon hjul bättre, men dom är även betydligt dyrare.

Fördelar med carbon hjul

Största fördelen med kolfiberhjul är vikten. Lättare hjul snurrar snabbare och kräver mindre kraft i pedalerna. Dett gälelr både i hög fart, på grund av den roterande vikten, och i låg fart, eftersom hjulen då ska sättas igång i rörelse. Kolfiberhjul har även en skönare känsla och bättre komfort, eftersom de eliminerar vibrationen mer effektivt än aluminium. Det gör att du sitter skönare på cykeln, och blir mindre trött på långa träningspass.

Nackdelar med carbon hjul

Den stora nackdelen med kolfiberhjul är att de är dyrare, i vissa fall betydligt dyrare än hjul i aluminium. Det går dock hitta väldigt prisvärda kolfiberhjul på marknaden idag, exempelvis från Roval för drygt 10 tusen kronor för ett komplett par. Det finns även relativt bra andrahandsvärde på carbon hjul, så när du sålt cykeln eller ska byta upp dig så kan du ofta få ganska bra betalt även för begagnade racer hjul i kolfiber.

Hur höga hjul ska jag ha till min racer?

Grundregeln är att höga hjul rullar bättre nedför, medan låga hjul rullar bättre uppför. Detta beror på att höga hjul är mer aerodynamiska, det vill säga de har ett lägre luftmotstånd. Lägre luftmotstånd är bättre i högre fart, och därför spar du tid och kraft med höga hjul nedför. Låga hjul är å andra sidan lättare, och är därför bättre när du cyklar i terräng med mycket stigningar eftersom du då ska transportera vikten uppför. I Sverige har vi ett relativt varierande landskap, och därför är det mer en smaksak om man vill ha fälgar med hög eller låg fälghöjd.

Höga fälgar ger även upphov till ett större vinduppfång när det blåser sidvind. Det gör att cyklar med höga fälgar (exempelvis 50 till 70 millimeter) kan upplevas vingliga och nervösa när vinden ligger på från sidan. Det brukar även vara svårt att släppa styret på cyklar med så höga fälgar, eftersom styret snabbt kan rycka åt sidan när det kommer en vindpust.

Tillagd i varukorgen