1. Hem
  2. Cykeldelar
  3. Cykelsadel

Cykelsadel

En cykelsadel kan mycket väl anses vara den viktigaste delen på en cykel. Om du har en sadel som orsakar smärta eller är okomfortabel spelar inget annat någon roll. Det finns mängder med olika varianter av cykelsadlar på marknaden, och det kan därmed vara svårt att hitta rätt. Hos oss hittar du allt från breda mjuka sadlar till sportsadlar från kända kvalitetstillverkare som Specialized, BBB och Fizik. Till vardagscyklisten kan det vara en bra ide att välja en sadel i det lägre prisspannet (300 - 1000kr), då dessa ofta är lite bredare och mjukare, vilket brukar uppskattas för korta turer. För den mer aktive cyklisten så rekommenderar vi helt klart en sadel i det övre prisspannet, då dessa cykelsadlar ofta har en ergonomi och design som lämpar sig för dom längre turerna.
Filter
Sortera på:
112 produkter
Du har sett 1 - 60 av 112 produkter

Cykelsadel

Det finns mängder med olika sadlar på marknaden. Ofta kan det vara svårt att hitta helt rätt! Vi brukar dela in sadlar i två huvudkategorier: Sportsadlar och Vardagssadlar. För dig som använder din cykel till korta turer i vardagen eller en helgtur då och då så är det en bra idé att kolla närmre på en vardagssadel. Dessa cykelsadlar är ofta lite bredare och mjukare och ligger ofta i det lägre prisspannet. För dig som cyklar seriöst så passar oftast en sportsadel betydligt bättre. Dessa sadlar är särskilt framtagna för att sitta länge på, och har därmed en ergonomi och design som passar detta ändamål bättre. Railsen (den del av sadeln som sadelstolpsklämma fäster i) kan ha två olika former. Antingen kan railsen vara helt runda (7x7mm) eller ovala (7x9mm). Alla rails som är tillverkade i stål, aluminium, titan eller Cr-Mo är runda. Om dina rails istället är tillverkade i kolfiber så är dom alltid ovala. Sadelstolpsklämmans infästning måste ha samma profil som railsen, dvs rund eller oval. Du kan alltså inte kombinera en klämma med oval profil med runda rails och vice versa.

Cykelsadel för vardagscyklisten

En vardagssadel har oftast en lite bredare och mjukare design än en sportsadel. Det upplevs därför bekvämt att använda denna typ av cykelsadel på kortare turer i vardagen. En mjuk sadel är skön att sitta på korta stunder och är därmed skonsam mot dina sittben som annars kan bli ömma. Alla vardagssadlar har runda rails, vilket betyder att själva stagen där sadelstolpsklämman fäster är helt runda (7x7mm). Detta gör att du inte behöver oroa dig för vilken sadel som går att montera på din cykel. Alla sadlar passar i princip alla klämmor. Det enda undantaget som finns är om din cykel är mycket gammal. Vissa gamla cyklar har platta rails, då behövs en specialsadel. Vi säljer endast cykelsadlar av bra kvalitet från kända kvalitetstillverkare som BBB, XLC mfl. Detta gör att du kan känna dig trygg med att din sadel kommer att vara vattentät och att överdraget kommer att hålla länge.

Cykelsadel för tävlingscyklisten

En bra och ergonomisk cykelsadel är A och O på din landsvägsracer eller mountainbike! Det finns många tillverkare av denna typ av sadlar. Vi håller Specialized som den absolut främsta tillverkaren av cykelsadlar på marknaden. Specialized har lagt stora resurser på att utveckla dom absolut främsta produkterna i detta segment. Även andra tillverkare som exempelvis Fizik har kommit långt i sin utveckling. En sportsadel har oftast mindre padding än en vardagssadel, detta med anledning av att sittbenen behöver vara tämligen statiska när du sitter ner under långa perioder. Detta minimerar risken för förslitningsskador och effektförluster. En sportsadel finns också med en rad olika kurvningar, allt från näst intill platta till helt U-Formade designer. Vad som passar just dig är individuellt. Specializeds sadlar finns i tre bredder (143-, 155- och 168mm). 143mm passar dom flesta män med en normal sittbensbredd. Medan kvinnor ofta behöver 155- eller 168mm.

Köp din nya cykelsadel online hos TCM

Vi har valt att jobba med ett begränsat antal tillverkare av sadlar som vi vet håller måttet både i kvalitet och ergonomi. När du köper din nya cykelsadel online hos TCMcykel.se kan du vara säker på att din sadel håller hög kvalitet. Vi jobbar med tillverkare som Specialized, Fizik, BBB XLC med flera. Om du känner dig i behov support i valet av cykelsadel är du alltid välkommen att kontakta oss via mail eller telefon.

Tillagd i varukorgen