Dämparpump

Vad är en dämparpump?

En dämparpump används för att justera hårdheten på luftdämpare. På cyklar är det vanligt med luftgaffel och bakdämpare med luft, och för att kunna justera dessa behövs en dämparpump. Om du har en cykel med luftgaffel eller en bakdämpare med luft rekommenderar vi varmt att du skaffar en dämparpump. Här hittar du dämparpumpar från bland annat Rock Shox, BBB, Blackburn, Specialized med fler.

Dämparpump är synonym med gaffelpump

Dämparpump och gaffelpump är två ord som betyder samma sak. Dem kan kan användas för att pumpa både framgaffeln och bakdämparen på din cykel. Dämparpumpar klarar högt tryck och passar till ventiler som ser ut som en vanlig bilventil, men där du normalt inte kommer åt att pumpa med en vanlig kompressor med bilventil.

Filter
Filtrera: Återställ
7 produkter - 0 filter valda
Stäng Återställ Använd
Filtrera (0)

Varför ska jag ha en gaffelpump till min MTB?

Om du har en MTB med luftgaffel behöver du en dämparpump för att kunna justera hårdheten på dämparen. Om du väger mer behöver du en hårdare inställd framgaffel, och om du väger mindre behöver du en mjukare för att fjädringen ska göra nytta när du åker på ojämn terräng. Detsamma gäller bakdämparen.

Hur använder man en dämparpump?


  1. Skruva bort täcklocket för ventilen på din framgaffel eller dämpare.

  2. Skruva på pumpen på ventilen.

  3. Pumpa till önskat tryck.

  4. Skruva av pumpen från ventilen.

  5. Skruva tillbaka täcklocket.

  6. Ut och cykla!

Billig eller dyr dämparpump

Det som skiljer en billig dämparpump från en dyrare är hur exakt den är, hur högt tryck den klarar, samt hur bra kvalitet den har. Dessutom finns det dämparpumnpar med elektronisk mätare, som generellt kostar lite mer än gaffelpumpar med analog mätare.

Elektronisk dämparpump

Fördelen med elektroniska dämparpumpar är att dem är betydligt enklare att läsa av, och att avläsningen blir exaktare. Dem kostar generellt lite mer än en dämparpump med analog mätttavla, men är du nog med lufttrycker eller pumpar ofta så tycker vi att det är värt merkostnaden!