Cykelhjälm Grönt Spänne

Här hittar du cykelhjälmar till barn med grönt spänne. Hjälmarna finns i massvis av modeller, färgen och prisklasser samt både med och utan rotationsskydd. Samtliga hjälmar vi säljer är testade och godkända.


Här hittar du alla produkter i kategorin Cykelhjälm barn

Filter
Filtrera: Återställ
12 produkter - 0 filter valda
Stäng Återställ Använd
Filtrera (0)

Vad är cykelhjälm grönt spänne?


För 25 år sedan utvecklades det ett grönt spänne som skulle finnas på alla hjälmar till barn upp till 7 år. Det gröna spännet under hakan är utformat för att spännet ska lösa ut barnet fastnar med hjälmens band så att hjälmen lossnar istället för att barnet blir hängande. Grönt spänne är därmed bra på hjälmar som är gjorda för att leka i, och speciellt om barnen klättrar i träd, klätterställningar eller liknande aktiviteter med hjälmen. Anledningen till den gröna färgen är att det tydligt ska synas om det är en hjälm med detta säkra så kallade gröna spänne eller inte.

Är grönt spänne på cykelhjälm bra?


Grönt spänne är inte ett måste på cykelhjälmar. Om hjälmen enbart används som just cykelhjälm har ett grönt spänne heller inte någon fördel, då risken är väldigt liten att barnet fastnar med hjälmen och blir hängande vid cykling. En del tillverkare hävdar även att det är en större risk att barnet tappar cykelhjälmen vid en vurpa om den har grönt spänne, vilket är anledningen till att många tillverkare valt att tillverka cykelhjälmar för barn utan grönt spänne.

Om hjälmen däremot används till lek och andra aktiviteter där barnen riskerar att fasta med hjälmen har däremot det gröna spännet en stor fördel. Detta gäller även om barnen cyklar utan uppsikt, då vi alla vet att barn plötsligt kan få för sig att stanna och börja leka ute på cykelturen. Därmed bör lekhjälmar till barn alltid ha grönt spänne.

Vad tycker vi om cykelhjälm grönt spänne?

Vi på TCMcykel.se tycker grönt spänne är bra på både cykelhjälmar och lekhjälmar. Om hjälmen enbart ska användas till cykling spelar det dock ingen roll om den har grönt spänne eller ej, eftersom det gröna spännet inte har någon funktion vid cykling. Om du ska köa en hjälm till dit barn som både ska användas som cykelhjälm och för att leka med rekommenderar vi däremot alltid en hjälm med grönt spänne.

Är det lag på grönt spänne till cykelhjälmar för barn?

Det finns ingen lag att cykelhjälmar för barn behöver ha ett grönt spänne. Lagen säker endast att alla barn under 15 år ska bära hjälm vid cykling. Däremot finns det en nationell rekommendation som säger att alla barn under 7 år bör använda cykelhjälm med grönt spänne, eftersom spännet kan lösa ut om olyckan skulle vara framme. Denna rekommendationen är framtagen av bland annat NTF, Cykelbranschen, Folksam, Konsumentverket, Trafikverket och Transportstyrelsen. Anledningen till att rekommendationen är satt till under 7 år är att man räknar med att barn över 7 år självmant tar av sig cykelhjälmen om de t.ex. ska klättra i träd.

Vid vilken vikt utlöser grönt spänne?

Det gröna spännet på cykelhjälmar för barn utlöser vid en kraft i hakbandet på mellan 90 och 160 N (newton). Denna vikt är framtagen efter mycket forskning där stuiderna visat att den lägre siffran, 90 N, är tillräcklig för att hjälmen ska sitta kvar på huvudet även vid en allvarlig trafikolycka. Samtidigt är denna kraft tillräckligt låg för att spännen ska lösa ut om barnet blir hängande med sin kroppsvikt i bandet.

Kan man byta till grönt spänne?

Det är tekniskt möjligt att ta ett grönt spänne från en hjälm och montera på en annan hjälm som inte har grönt spänne från början. Generellt är detta dock inget vi rekommenderar då man bör undvika att själv modifiera skyddsutrustning, i synnerhet till barn. För att byta spänne är det väldigt viktigt att spännet är anpassat till exakt det band som sitter på hjälmen, både i bredd, tjocklek och material. Annars finns risk att spännet inte sitter fast ordentligt och hjälmen därmed kan riskera att lossna. I vissa fall kan man även behöva sy fast spännet. Det finns även risk att hjälmen tappar sitt godkännande om man byter ut spännet på den, då olika säkerhetscertifieringar och godkännanden inte tillåter att man förändrar hjälmen.